Θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή του Στενόφορου , ο οποίος ξεκινάει από την πλατεία Αγίου Μάρκου, διασχίζει την Πλατεία Ρούγα και καταλήγει στην Καμάρα, που τελειώνει η οδός Αγίου Λαζάρου και ξεκινάει ο δρόμος που συνδέει την πόλη με τα περισσότερα πεδινά και ορεινά χωριά.
Φεύγοντας από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και διανύοντας το Στενόφορο (σημερινή 21ης Μάϊου) συναντούσαμε το Γεφύρι, ένα ξύλινο γεφύρι κάτω από το οποίο περνούσαν τα νερά του χειμάρρου που κατέβαινε από το Κάστρο και κατέληγε στη θάλασσα.
Συνεχίζοντας την πορεία μας από το Στενόφορο βρισκόμαστε στην Πλατεία Ρούγα όπου σε όλη τη διαδρομή ήταν καμάρες- κολόνες με τα εμπορικά καταστήματα, τα ζαχαροπλαστεία του Αντίοχου-Βαλαή και του Πανάρετου, το Φωτογραφείο του Λέφα και σπίτια. Επί Ενετοκρατίας στο δρόμο αυτό γινόταν Γκιόστρα. Στην ίδια διαδρομή συναντάμε το Ναό της Ευαγγελίστριας, που διετέλεσαν εφημέριοι οι αγιογράφοι Νικ. Κουτούζης και Νικ. Καντούνης, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της Επτανησιακής σχολής ζωγραφικής. Ο ναός είχε στολιστεί με έργα τους που δυστυχώς κάηκαν το 1953. Στη θέση του Ναού σήμερα, η οικία του Σκιαδαρέση, επί της οδού Αλεξ. Ρώμα 8. Πιο κάτω κάτω ήταν ο Ναός του Αγίου Στεφάνου. Κοντά στο Ναό , στη διάρκεια του σεισμού η Τέτα Στάμου παρέμεινε με την εγκλωβισμένη στα χαλάσματα ανάπηρη μητέρα της και παρ’ όλες τις προτροπές του κόσμου να βγει έξω, έμεινε και κάηκε ζωντανή. Στη συνέχεια ήταν η Οικία Ρώμα, όπου είχε στεγαστεί η Νομαρχία μέχρι το σεισμό του ΄53. Εκεί υπογράφτηκε η παράδοση του νησιού στους Ιταλούς κατακτητές από τον Κατοχικό Νομάρχη Πέτρο Μεταξά. Πιο κάτω ήταν το Αρχοντικό Μιχαλίτση και το Αρχοντικό Μαρτινέγκου-Γαϊτα, που έγινε Γηροκομείο.
Πιο κάτω ήταν η πλατεία της Ανάληψης με την ομώνυμη εκκλησία. Στην πλατεία στάθμευαν λεωφορεία, που έκαναν τη συγκοινωνία με τα χωριά. Με το σεισμό τα λεωφορεία παγιδεύτηκαν και κάηκαν ολοσχερώς.
Προχωρώντας ήταν η Οικία Σαββάτου ή το Ιεροσπουδαστήριο των Ιησουιτών, στο οποίο γυρίστηκαν σκηνές για την ταινία ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ. Απέναντι ήταν το Φαρμακείο του Βαρβιάνη και το Ζαχαροπλαστείο του Πανάρετου.
Αριστερά η πλατεία και ο ναός των Αγίων Σαράντα.
Συνεχίζοντας μπαίνουμε στην περιοχή που ονομαζόταν Τσαρουχαρέικα. Εκεί ήταν τα μαγαζιά που κατασκεύαζαν και επιδιόρθωναν τα τσαρούχια των χωρικών. Μεταξύ των άλλων μαγαζιών ήταν φανοποιείο Εβραίων.
Συνεχίζοντας συναντάμε την πλατεία του Αγίου Παύλου όπου η ομώνυμη εκκλησία της Οικογένειας Βαρζού. Από την πλατεία αυτή ξεκινάει η οδός Αγίου Λαζάρου, όπου οι Ναοί του Αγίου Βασιλείου του Κάτου, του Αγίου Βασίλειου του Απάνου και του Αγίου Λαζάρου, στον οποίο διετέλεσε εφημέριος ο Άγιος Γεράσιμος, πολιούχος Κεφαλληνίας.
Παράλληλη οδός της Αγίου Λαζάρου, η οδός Κάλβου, όπου προσεισμικά υπήρχαν οι Ναοί της Υπαπαντής και του Αγίου Γεωργίου του Πετρούτσου, στον οποίο γινόταν πανηγύρι με ιπποδρομίες την ημέρα της μνήμης του.
Η έξοδος από την οδό Κάλβου οδηγούσε στην περιοχή της λίμνης Μακρή, όπου σήμερα το αεροδρόμιο και τα χωριά Αμπελόκηποι, Μουζάκι, Παντοκράτορας, Λιθακιά, Κερί.