Η Μποτέγα του Κομούτου, στην θέση του προσεισμικού καφενείου Μελήτα και της σημερινής Alfa Bank
Η ιστορία της Μποτέγας του Κομούτου είναι «η πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου μας επί Ενετοκρατίας. Εκεί συνήρχοντο επί αιώνας οι άρχοντες, όχι μόνον χάριν αναψυχής, αλλά και δια να βουλευθώσι και να ανταλλάξωσι τας γνώμας περί των πατρίων, αφού αυτοί διά του συμβουλίου της «Μεγαλοπρεπούς Κοινότητος» διηύθυνον την εσωτερικήν διοίκησην του τόπου», γράφει ο Ζώης στις Μούσες.
Ο Saint – Sauveur περιγράφοντας την Μποτέγα των χρόνων 1789 – 1794 σημειώνει: «Στα αριστερά [μπαίνοντας στην πλατεία του Φόρου από τον Στενόφορο] συναντάμε αρχικά ένα καφέ (μποτέγα του Κομούτου) προστατευμένο εξωτερικά από την θερμότητα του ήλιου με μια κληματαρία. Οι νέοι σπαταλούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους για να παίξουν εκεί χαρτιά και μπιλιαρδο».
Τα πράγματα αλλάζουν πολύ σύντομα. «Από της συστάσεως της Ιονίου Πολιτείας υπό ρωσικήν προστασίαν, ότε πλούσιοι αστοί συμπεριελήφθησαν ή προσεκολλήθησαν εις την αριστοκρατίαν, εις την Μποτέγαν εισήλθον νέα στοιχεία και ούτω απόλεσε το κατάστημα τούτο την αριστοκρατικήν μορφήν του»
Σύμφωνα με το σύνταγμα που ψηφίστηκε στις 24 Νοεμβρίου 1803 και εγκρίθηκε από την Ρωσία και την Υψηλή Πύλη. «Δικαίωμα ένταξης στη «συνταγματική» αυτή ευγένεια, είχε κάθε πολίτης… ο οποίος μπορούσε να αποδείξει ότι διέθετε έσοδα ύψους 540 δουκάτων και ότι δεν εξασκούσε χειρονακτική εργασία. Όποιος ήταν κάτοχος ακαδημαϊκού τίτλου, απαλλασσόταν από την υποχρέωση της απόδειξης του ύψους των περιουσιακών του στοιχείων.»
Και η Μποτέγα του Κομούτου συνέχισε την λειτουργία της με … αυξημένη πελατεία.