EL | EN | IT
Loading...
Οικία Φώσκολου
Αναδρομή στο παρελθόν Χώρα Ζακύνθου

Στο σπίτι της συνοικίας της Οδηγήτριας, στα Μπαρακιώτικα, ιδιοκτησίας Διον. Χαριάτη, εγκαταστάθηκε η οικογένεια Φώσκολου τον Οκτώβρη του 1780, όταν ο Νικόλαος ήταν σχεδόν τριών ετών, και διέμεινε εκεί μέχρι το 1785, που μετακόμισε στο Σπαλάτο της Δαλματίας. 

Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του σπιτιού ο μεγαλέμπορος Ηλίας Μακρής Παχυγιάννης, ζήτησε το 1885 από τη Δημοτική αρχή άδεια κατεδάφισης για να την ανοικοδομήσει. Ο Σπ. Δεβιάζης και ο Ανδρέας Μαρτζώκης ανάγκασαν με τα δημοσιεύματά τους τη Δημοτική Αρχή να μην εκδώσει την άδεια κατεδάφισης μέχρι να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο εν συνεχεία αποφάσισε την αγορά της από το Δήμο Ζακυνθίων την οποία ακολούθησε η επισκευή του και η εντοίχιση στην πρόσοψη του αναμνηστικής πλάκας το 1892, επί Δημάρχου Αναστασίου Λούντζη. «Οικία ένθα εγεννήθη Ούγος ο Φώσκολος τη 26η Ιανουαρίου 1778 αγορασθείσα υπό του Δήμου προς αιωνίαν ανάμνησιν ετέθη ψηφίσματι Δημ.Συμβουλίου 1892.

Ο Δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ θεώρησε τη λειτουργία στο σπίτι αυτό Δημοτικής Φωσκολιανής Βιβλιοθήκης ως την καταλληλότερη χρήση της οικίας Φωσκόλου. Έτσι ιδρύθηκε το 1888 η Φωσκολιανή Βιβλιοθήκη ανοικτή στο κοινό.

.Άμισθος έφορος μετά από πρόταση της Φωσκολιανής επιτροπής τοποθετήθηκε ο Δεβιάζης. 

Το 1940,στις 6 Νοεμβρίου, ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την πόλη της Ζακύνθου. Βόμβα που έπεσε κοντά στην οικία Φωσκόλου την κατέστρεψε

Οι Ιταλοί όταν το Μάιο του 1941 κατέλαβαν τη Ζάκυνθο ανοικοδόμησαν το κτίριο με τα χρήματα που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα από τους Ζακυνθινούς της Αμερικής για τις ανάγκες των οικογενειών των Ζακυνθινών πολεμιστών του 1940

Με το συμμαχικό βομβαρδισμό της 11-1-1944 η οικία Φωσκόλου υπέστη σοβαρές βλάβες από την έκρηξη και τα βλήματα που εκσφενδονίστηκαν. Οι εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα έσπασαν, η στέγη υπέστη σοβαρές ζημιές , ο εξωτερικός τοίχος είχε φθορές οι δε εσωτερικοί είχαν ρωγμές και ένας ήταν ετοιμόρροπος. Τέλος το 1953 ο σεισμός και η φωτιά το κατέστρεψαν ολωσχερώς.

60 χρόνια μετά το 1953 ανεγερθηκε στην ίδια θέση και με το ίδιο πάλι σχέδιο το σπίτι του Φώσκολου.